Speciale gerechten

Molokhia is een geslacht van de plantenfamilie Malvaceae (kaasjeskruidfamilie) het lijkt het meest op spinazie. Vele Egyptenaren overwegen molokhia als de nationale Egyptische schotel samen met Ful Medammes en Koshari. Molokhia, is ook bekend als Jute of Joden Mallow de naam van een plant en een schotel. Het heeft een middelgroot formaat saw-toothed bladeren, die komen tot een punt op de tip en hebben kleine ranken aan de basis van elk blad. Er is qua voedingswaarde, driemaal het calcium en viermaal het bedrag van riboflavine. Simpel gezegd, het is een zeer voedende, dichte groente die veel wordt gegeten in het Midden-Oosten en Azië.

mologhiaimages (3)

Bamya (Okra’s behoren tot de vruchtgroenten.  Ze zien er een beetje uit als een kruising tussen een groene peper en een courgette)

Bamya (okra’s) behoren tot de vruchtgroenten. Ze zien er een beetje uit als een kruising tussen een groene peper en een courgette.
Okra, ook bekend als “Dames vinger”, is een van de populaire voedzame groenten die oorspronkelijk uit Noordoost Afrika komt. De plant wordt gecultiveerd in de tropische en warme gematigde streken over de hele wereld voor hun vezelige fruit of “peulen”. Okra is een bloeiende plant die behoort tot de Malvaceae (mal lows) familie. De okra is een rijke bron van dieetvezels, mineralen en vitaminen; vaak aanbevolen door diëtisten in het cholesterol beheersen en voor gewicht vermindering programma’s. De peul bevatten gezonde hoeveelheden vitamine A en flavonoïde antioxidanten. Het is een van de groenten met het hoogste niveau van deze antioxidanten.

images IMG_5896

 

Koshari is een Egyptisch gerecht vanuit de 19e eeuw, gemaakt van rijst, macaroni en linzen met elkaar vermengd, overgoten met een tomaten-azijn saus en een topping van kikkererwten en krokant gebakken uitjes. Het bestrooien met knoflooksap en hete saus zijn optioneel. Koshari is ontstaan in het midden van de 19e eeuw, in een tijd dat Egypte een multicultureel land was en de economie booming. De lagere klasse had meestal een beperkte voorraadkast met een groot aantal ingrediënten zoals; linzen, rijst, macaroni, kikkererwten, tomatensaus, uien, knoflook, olie, azijn, enz. Aan het eind van de maand hielden de gezinnen van alle ingrediënten een beetje over, dit voegden ze samen tot een smakelijk gerecht.

koshari